lunes, 19 de septiembre de 2016

Ce se cere unei persoane ce pretinde a deveni politician.

Oricum as da-o ca sa explic, la fiecare doua-trei cuvinte tot gasesc cate unul despre care stiu ce se stie pe "piata" romaneasca, si care ar necesita link spre o pagina explicativa a acelui cuvant.
Voi vedea, cand oi gasi timp, oi pune si linkurile de cuviinta.
Pana atunci insa, trebuie ca mai intai sa incercam a ne elibera de confuzia pe care o facem intre "om politic" si "politician".
Cand te gandesti la conditia de "politician" trebuie sa te gandesti ca atunci cand iei in discutie conditia de "fotbalist".
(Zic "fotbalist", pentru ca fotbalul este, dupa politica, a doua competitie ca anvergura, ca raspandire.
"Competitia politica" in raport cu oricare ar fi a doua competitie mai raspandita, este ca un urias pe langa un pitic.
Dar foloseste sa . . . folosesti fotbalul ca figura de stil, cand vrei sa explici aspecte din politica.

Asa deci, "oameni politici (fiinte politice)" suntem toti membrii speciei umane, dar "politicieni legitimati" ajung numai unii dintre noi.
La modul ne-formal, dam cu piciorul in minge mult mai multe persoane decat persoanele care ajung sa se legitimeze ca jucator de fotbal (si sa activeze in mediul formal.
Ma rog, e de spus ca pentru a deveni cineva politician nu i se pretinde nici un fel de diploma.

Pe scurt, logica e cam asa:
In afara de competitia, si de sistemul competitionala numita "fotbal" se poate folosi ca exemplificare (in raport cu politica) si sistemul competitional "Romanii au talent".
Competitiei politice am putea sa ii spunem in loc de "Romanii au talent", "Politicienii au talent" si sa intelegem astfel ca pe podiumul de premiere, noi (publicul spectator) suntem cei care ii urcam.

In mod normal, un adevarat politician are in dotarea lui un "talent politic nativ", de exceptie, la care si-a adaugat o "cultura generala", cel putin egala sau mai mare decat "talentul său politic nativ".
Din pacate insa, identificarea "pacalicilor" din imensul asta "joc de carti" cu care putem asemui "politica" este dificila de facut de catre o natie al carei nivel de "talent politic nativ" si de "cultura generala" nu o ajuta mai mult decat la a ramane un continuu "Popa prostul".


No hay comentarios:

Publicar un comentario