viernes, 21 de octubre de 2016

Democratia-i un proiect. Inceput, dar . . neterminat. In lucru.

Democratia-i un proiect. Un proiect inceput, dar . . neterminat. Un proiect in lucru.

Fiecare dintre noi, oamenii, percepem lucrurile personalizat, fiecare functie de alti parametri (situare geografica, situare temporala, nivel cultural, etc.
Mie unul mi se pare a regasi inceputul creionarii/ schitarii "proiectului" numit "Democratie", in cuvintele (putine cuvinte) ramase de la Cratilos (inspirat la randul lui de Heraclit).
Acel Cratilos care, inca de acum 2600 de ani isi indemna contemporanii sa nu isi mai bazeze rationamentul pe nimic din ce inseamna "inchipuire", ci sa isi introduca fiecare, in acel procesor numit "tartacuta", numai "date reale".
In viziunea mea a doua treapta (marcanta) a elaborarii acestui proiect apartine arhicunoscutului personaj ramas in istorie cu numele de Aristotel.
Tot in viziunea mea o a treia marcanta treapta a elaborarii acestui proiect apartine . . .


. . . arhiconoscutului personaj ramas in istorie cu numele de Isus.
Iar a patra dintre aceste cele mai marcante trepte, apartine unui colectiv, acelui colectiv care a dus la editarea Cartei Fundamentale a Drepturilor, carta ce a selectat (din bazinul de informatie ce exista la acea ora, inclusiv din Biblie) cea mai buna si folositoare informatie necesara (si utila) omului

Democratia nui altceva decat o oranduire sociala, bazata pe norme pacifice convenite intre oameni.
Un fel de predecesor al legislatiei circulatiei rutiere, acest set de reguli ce se cauta a se elabora, incerca sa conduca la o societate mai umana, cu cat mai putine ciocniri fizice, si cu rezolvarea inerentelor divergente intre "participantii la trafic" pe calea pe care in zilele noastre o numim in circulatia rutiera "pe cale amiabila"

O istorie lunga intre acel inceput in care oamenii au rezolvat divergentele sfasiindu-se intre ei cu  ghearele si coltii, trecand apoi la folosirea maciucii, trecand mai apoi la folosirea "armelor albe", apoi ale "armelor de foc" si indreptandu-se, de la o zi la alta mai mult, spre o inlocuire a tot ce inseamna "arma" cu logica si cu bunul simt.

Trecerea e inceata, anevoios de inceata, si pentru ca oamenii care sa isi poata reprima, nu atat "instinctul animalic" cat "comportamentul animalic", nu sunt (inca) atat de multi incat sa formeze "o majoritate confortabila".
Evolutia (in forma ei naturala) cere timpul ei, iar timpul nu se poate depasi (nici macar tine pasul cu el), ci doar se poate (in diferite masuri) pierde.
Democratia este asemeni unui "joc logic", si normal ca despre democratie se poate spune ca este (atunci si acolo unde ea exista) "logica in persoana".

Va urma
.

No hay comentarios:

Publicar un comentario