martes, 11 de octubre de 2016

Democratia este (si ea), o conventie.

Democratia e o profesie.
O profesie pe care unii (putini) o pot avea in gene (precum Faramita sau Budala acordeonul), dar pe care cei mai multi, fără o "școală profesională specifica" (cel puțin la fel de specifică precum erau "scolile profesionale de soferi") nu au de unde sa si-o insuseasca. 
Sunt in "profesia" asta (ca in orice profesie), reguli specifice doar acestei profesii.
Astea nu se iau ca gripa, nu se transmit genetic, nu se iau ca varul de pe pereti pe o haina, cum nu te poti contagia cu acel minimum de cunostinte ce iti sunt necesare pentru obtinerea unui "permis de conducere".
Orice oranduire sociala este . . .


. . . "o conventie" (o conventie intre oameni): "Avem voie sa facem asa" sau "n-avem voie sa facem asa". 
Democratia, diferit de toate celelalte conventionale oranduiri sociale (comunismul primitiv,sclavagismul, feudalismul, capitalismul, socialismul, comunismul marxist) este singura "oranduire socială calificată profesional" (diferit de celelalte unde "calificarea" se face prin "ucenicie la locul de munca").
Singura oranduire socială ne-conventionala, a fost cea de dinaintea aparitiei capacitatii de rationare, la om, adică figurat spus: "mai inainte de Adam si Eva".
Cenzura comunistă a avut grija sa "curete" limba română de orice termen "capitalist" (de termeni juridici din domeniul de "Drept al persoanei", din cele referitoare la "proprietatea individuala", si multe alte) transformând limba română naturală intr-un "jargon specific".
Ca in cadrul oricarei activități umane izolate (o profesie, sa zicem) se formează intre "colegi", un limbaj specific, care le permite sa se înțeleagă intre ei, sa înțeleagă (precum, fara vreo conotatie negativa, tiganii in tramvai) limba celor externi "cercului lor".
Comunistii ne-au creat un limbaj specific care ne plasează pe o orbită paralelă realității "restului lumii" si careia ii asiguram inconstient "retroalimentarea".


Am adunat eu intr-o "colectie" o infima parte din termenii, din sintagmele juridice pe care cenzura comunista le-a triat, indepartandu-le din vocabularul elementar romanesc.
Eu zic ca, lipsiti de ele, nu ne vom califica in "profesia" asta numita "oranduire democratica", niciodata, ci vom continua sa invatam si sa aplicam pe cele reiesite din "furat meseria" sau, cu alte cuvinte urmare "uceniciei la locul de munca.
"Colectia" se numeste "Enciclopedie politica", impropriu numit asa, un (de fapt) "santier deschis" 


No hay comentarios:

Publicar un comentario