domingo, 23 de octubre de 2016

Pe om nu il poate obliga nici un alt om sa fie om. E la latitudinea proprie

Zisei si eu opinia mea, pe . . . "surse":

"Diferit de Băsescu (care incerca sa democratizeze Societatea), useleii încearcă så feudalizeze romaneasca Societate.
Încearcă sa bată democrația (din interiorul ei), cu propriile ei cuvinte.
Democrația este un "joc logic" (cu reguli stabilite, convenite si acceptate, intre oameni).
 Un "joc logic", la fel de logic ca si "circulația rutieră" (ca să nu mai repet de-acum "perimata" exemplificare cu "șahul".
Cu reguli, cu indicatoare, cu penalizari (cu penalizari graduale).
Dar "jocul logic" nu il pot juca decât (doar) oamenii (nu si alte vietuitoare), pentru simplul motiv că omul e dotat cu rațiune, in timp ce nici o altă vietuitoare nu este dotată cu rațiune.
Iar între oameni, există o procentualitate de indivizi care au "caracter de om" (caracter rational) in timp ce o altă procentualitate e "lipsită (de acest) caracter", posedând "caracter irațional".
"Frumusetea" e ca nu stim care, si cum, până ce nu "citim" omul (pe fiecare in parte ca pe o alta carte), ca să aflăm cu cine stăm de vorbă.
E greu sa incerci sa joci un joc logic (logic și umanizant), cu calul, cu capra, cu porcul, cu boul sau cu alte viețuitoare.
Pentru ca dacă vrei sa joci, spre ex. sah, remi, scrabble, etc, tu muți piesa (cu o logică) iar celălalt răstoarnă (ilogic), tabla (cu piesele de pe ea).
Caracterul, fiecare si-l cizeleaza (asa cum cizeleaza sculptorul o sculptură sau precum pictorul cizeleaza o pictură) sau dimpotrivă, si-l poartă asa brut (ne-cioplit), cum l-a primit de la "mama" Natură. :)"

La care adaug:
Pe nici un om nu il poate obliga (in realitate) sa se umanizeze.
Omul este ca un tigru,
Poate fi dresat, dar dincolo de . . .piele (in interiorul lui), el tot tigru ramane.
Doar o voință personală deosebită il poate ajuta sa se auto-dreseze de asa natura incat sa rămână pe afara tigru dar pe dinauntru . . . miel.
Miel, pentru ca mielul este simbol al ne-agresiunii, al ne-violarii, al posibilitatii de "a fi" fără a aduce stricare vietii altuia.

E utopic sa creadă cineva ca omul poate deveni "100% caracter de miel", eu am insemnat aici "extremele".
Dar "rezerve" spre a ajunge dinspre "condiția de tigru" inspre jumatatea distantei ("media", sau "calea de mijloc") sunt, slavă domnului.

No hay comentarios:

Publicar un comentario