sábado, 5 de noviembre de 2016

Politica este o alta forma de medicina.

Politica este o alta forma de medicina.
Este o profilaxie (strategii pentru incercare prevenirii si impiedicarii aparitiei bolii) si o terapeutica (tratarea bolii dupa aparitia ei) ambele desfasurate simultan.
Doar atat ca medicina se face, se aplica pe individ (pe "persoana fizica individuala", in timp ce politica (cea legitimata) este o medicina ce se aplica pe "grup social" (pe "persoana  juridica colectiva".
Exista bineinteles si "politica ne-legitimata" (tribala) pe care o aplica tot felul de "mame Omida", pe "persoane colective ne-juridice" (ca pe turme, ca pe cirezi, ca pe hoarde).
In timp ce medicina se ocupa de sanatatea fizica a pacientului, politica se ocupa de sanatatea ambientului social.



Urmarea bunei politici se numeste "pace"/ "concordie" in timp ce urmarea proastei politici, se numeste "razboi"/ "conflict"/ "ostilitate" / "conflagratie".
"Conflictul" ca si "concordia" (razboiul, ca si pacea) sunt niste clime, niste clime care se mai numesc "vremuri bune" vs "vremuri grele".
Activitatitile umane se desfasoara (n-ai ce face) si pe vreme buna, dar si pe furtuna, si pe viscol dar si pe "timp bun", si pe ploaie, si pe soare.
Doar ca, stim cu totii, ca nu-i totuna.
Si tot la fel, stim cu totii, ca exista printre noi destui din aceia ce au in ei placerea interioara de a provoca altora "ambient ostil, rece" in timp ce lor si-ar dori "ambient cald"
Stim cu totii ce ambient fizico-chimico este cel mai satisfactoriu oricarei fiinte umane (un 18 - 24º, ca temperatura, o presiune atmosferica si oxigenata "ca la carte") si care sunt conditiile ambientale care nu ne plac.

Ei bine, politica asta este, creatoarea de "vremuri bune" sau de "vremuri grele", depinzand "personalul" pe care il delegam spre a elabora profilaxia si terapeutica necesara traiului pe care il dorim.

Unii gandesc ca daca ei stau la caldura, putin trebuie sa le pese de cei de afara.
Dar nu isi dau seama ca gandind asa, este ca si cum te-ai afla la unul dintre polii Pamantului, intr-un adapost unde ai avea caldura.
Pai daca ambientul exterior este impropriu vietii, cat or sa te tina balamalele mai mult decat ii va tine pe cei din frig?
O zi, doua, trei, o saptamana.


Nu mai bun ambientul general, propice daca nu tuturora, macar unei "majoritati confortabile"?
Pentru ca vorba aia, sanatate sa fie, pentru ca cu restul problemelor, te razboiesti.
Dar "amarata" asta de "sanatate sociala", nu se poate obtine prin nici un fel si cu nici un fel de alta "smecherie" in afara de "politica", si asa cum in medicina, nu cu orice medicina (nu cu medicina primitiva" ci cu "medicina legitimata", "oficiala", "academica", in-formala) asa si in domeniul politic, nu cu "politica primitiva", nu cu "politica ne-legitimata" (de maidan) ci cu politica legitimata, oficiala, formala.
Dar despre "munca in-formala" (la negru) si munca formala (cu forme legale, adica), intr-un numar viitor, sub titlul "Politica in-formala vs politica formala".

No hay comentarios:

Publicar un comentario