miércoles, 2 de noviembre de 2016

Ce este Statul? O intreprindere de prestari servicii.


Statul este un fel de fortareata centrala, in care noi, cetatenii Tarii, concentram o armata de functionari (dintre ceea ce credem ca am avea cel mai bine pregatiti pentru administratie) care "armata" sa vegheze la bunul mers al treburilor in timp ce noi, restul cetatenilor, ne vedem de oile noastre.

"Statul", in varianta secolelor XX - XXI este "o altfel de armata", o altfel de armata decat armata pe care trebuiau sa o tina pe picioare tarile, inainte vreme.
Nu este (statul) o armata clasica, dar este, in structura ei, extrem de asemanatoare ca structura ierarhica, "armatelor regulate".


Statul este "o armata civila", o armata ce are in compunerea ei si "armata militara" (ii spun asa chiar daca este un pleonasm) in timp ce "restul lumii" acelui Stat o formeaza "rezervistii"


Chiar si asa schematic cum am incercat a reprezenta eu, in desenul alaturat, e dificil de reprezentat, pentru ca sunt/ intervin foarte multe suprapuneri.

Dar, ne vom ajuta si de aritmetica, pentru a nu vorbi unul de ploaie si a nu intelege altul de oaie.

Astfel, daca admitem ca Romania numara 23 de milioane de locuitori, la care are "1 Presedinte" (ce coincide zonei "A" din desen), si o armata aministrativa ce ar numara (sa zicem) "1 milion de persoane" (ce ar corespunde zonei "B"), "restul cetatenilor" ar numara 23 milioane - 1 milion - 1 = 21.999.999 capete.
Cei din zona B, ies doar pe timpul orarului zilnic de serviciu din randul cetatenilor, imediat dupa aceea, pentru perioada de odihna si perioada de somn, iesind din "salopeta" si revenind la statutul de cetatean.
La fel si presedintele, desi in cazul sau functioneaza acelasi regim special ca al capitanului din marina.
Dar ceea ce vreau sa zic, este ca indiferent ce locuri in timp si spatiu ocupa in aceasta schema vreunul sau mai multi cetateni, numarul total ramane acelasi.
"Corpul administrativ" este format din ceea ce indeobste incape sub titulatura de "bugetar", fie ca e vorba de seful sau de portarul sau paznicul vreuneia din sub-institutiile administrative ce formeaza institutia denumita "Stat".
Totul se hraneste din ceea ce se produce in zona C, aici fiind sectorul "productie".
Cu cat mai suplu "calaretul" (A) si "harnasamentul" (B), cu atat mai bine si pentru "cal" (C), cu atat mai bine pentru intregul . . . intreg (A + B + C).

Statul reprezinta in cazul "Natiunii", ceea ce pentru fiecare persoana in parte, ii reprezinta "numele", "identitatea". Aceasta identitate, este o identitate conventionala (ca toate identitatile).
Tara reprezinta in cadrul aceluiasi concept (Natiune) ceea ce in cazul oricarui individ uman ii reprezinta "corpul" (fizicul).

Statul suntem noi, noi toti cei 23 de milioane de cetateni.
Toti cei 23 de milioane suntem "baza" acestui Stat, si de noi depinde (de fiecare din noi, in parte) pe cine propulsam in "Corpul administrativ" (inclusiv la varful acestui "corp").
Daca nu stii diferentia intre viespe (rau) si albina (bine), hranesti viespea asteptand de la ea miere si te alegi doar cu venin.
Trebuie sa incetam a ne urca in spinare trantori si a ne lamenta mai apoi, ca trantorii ne rup grumazul.
Diferenta dintre "bine" si "rau", nu te invata nimeni sa o faci, daca nu inveti singur.
Ti se predau, evidenta, ca si atunci cand, prunc fiind, ti se preda "mersul pe jos".
Ti se predau . . . primiii pasi.
Restul, te priveste.


No hay comentarios:

Publicar un comentario