martes, 1 de noviembre de 2016

1 Noiembrie, ziua tuturor mortilor.

Azi (1 noiembrie 2016) in Spania este o zi de sarbatoare nationala fiind ziua de celebrare / comemorare a tuturor mortilor (toti mortii fiind sfinti, pentru "vii" lor).
In Spania, cimitirele sunt durate mai mult pe verticala decat pe orizontala, iar in ultimii ani a luat amploare incinerarea in raport cu traditionala ingropare.
(vezi "Cremacion")
In Spania, constructia si intretinerea cimitirelor este treaba (obligatia si responsabilitatea) Primariilor.
....................
“La obligación de construir cementerios por parte de los Ayuntamientos fue un largo proceso que se inicia a finales del s. XVIII, y que hasta bien entrado el XIX no se materializó definitivamente en todas las poblaciones" (vezi: "Cementerios; ¡Dejen de enterar en las iglesias!")
............
In traducere:
"Obligativitatea desemnata Primariilor de construire a cimitirelor a fost un proces lung, inceput pe la sfarsitul secolului XVIII si desi bine extins acest proces in secolul XIX nu s-a incheiat inca definitiv in toate localitatile".

Inainte de a deveni generale cimitirele municipale (locale), inmormantarile se faceau in cimitire ce apartineau bisericilor.
Disputa intre "Puterea civila" si "Biserica" nu a incetat vreodata, biserica incercand sa isi pastreze hegemonia asupra negotului ce se invarte in jurul mortii (asa cum se invarte in jurul nasterii sau in jurul casatoriei).
Prin 1934, autoritatile municipale (prin ordin guvernamental) au demolat zidurile ce separau cimitirele civile de cele religioase, sub blestemele bisericii care isi continua refuzul de a lasa catolicii sa fie inmormantati in cimitirele civile.

Azi (in 2016), cimitirele din Spania intra in categoria "Bunuri ale domeniului public" (vezi: "Bienes de dominio publico") ca si plajele, ca si "marea teritoriala", drumurile, strazile, malurile râurilor si malurile cursurilor de apa, etc.
Ca normă generală, activitatea (uzul/ utilizarea) de utilizare a domeniului public de catre persoana particulară se rezumă la "a circula" sau la scurte stationari (precum stationarea pe plajă, sau stationarea pe o bancă in parc).
Activitătile (uzul/utilizarea) colective se subordoneaza principiilor de libertate, de echitabilitate, de gratuitate, principii ce trebuie sa acorde respect dispozitiilor sau actiunilor administrative, administrativ care dicteaza cu primordialitate asupra utilizarii acestor bunuri.

No hay comentarios:

Publicar un comentario