jueves, 13 de octubre de 2016

Manageri nascuti, manageri facuti.

Manageri nascuti, manageri facuti.
De fapt, corect spus:
"Manageri innascuti vs manageri fabricati".
Intelegem mai usor diferenta intre una si alta, daca ne gandim la lumea muzicala, acolo unde una este sa iti indrume parintii pasii, de la vremea gradinitei, catre o "Scoala de muzica", de unde sa treci la un "Liceu de muzica" si apoi la un "Conservator" pe care sa il absolvi si sa devii vreun "sef de orchestra" care conduce orchestre la a interpreta muzica compusa de altii, si alta este ca propria-ti vocatie sa te impinga catre conditia in care . . .


. . . tu compui muzica pe care tu insuti, sau altii, o interpreteaza.

Compozitorul (creatorul, ingeniosul), este adevaratul manager.
(Restul stiutorilor intr-ale muzicii sunt simpli interpreti ai muzicii create de altii.
Multi,o masa destul de mare, o formeaza "ascultatorii" iar masa cea mai mare o formeaza "afonii").

Celalalt tip de manager, nu este decat o forma de "vataf", un vataf mai cu suflet, sau mai fara, mai calificat sau mai "pârât".

Specia umana este o fiinta vie, si ca orice fiinta vie formata din organe si sub-organe.
Fiecare organ (inima, ficat, plamani, creier, etc) este pe de o parte "de sine statator" dar este in acelasi timp "inlantuit" cu toate celelalte care formeaza fiinta intreaga.
Tumultul interior care se da in el insusi, la nivel de individ, il regasim la cu totul alta scara, la nivelul fiintei umane ca specie.

Viata este un proces, un proces ireversibil.
"Ființă vie" sau "organism" este acea inlantuire materiala complex organizată, inăuntrul careia sunt implicate sisteme de comunicare moleculare care interelationeaza atat intre ele, cât și cu mediul lor ambient, într-un continuu inter schimb de materie și energie, într-un mod ordonat, având capacitatea de a îndeplini funcțiile de bază ale conceptului "viață", care sunt cele de nutriție, de interrelaționar și de reproducere, astfel încât ființele vii auto-acționează și auto-functioneaza prin ele insele, fără a pierde din nivelul  lor structural până la a lor moarte.
Politicienii sunt de doua distincte feluri:
- unii care iau Viata, ca pe o "masina" (autovehicul), pe care o iau "la cheie" si o exploateaza(cu mai multa sau mai putina mila) pana o duc la "fier vechi" si isi iau alta
-altii, care inteleg ireversabilitatea Vietii, care inteleg ca Viata nu este ca masina, o creatie a omului, pe care sa o uzezi pana la epuizare si apoi sa o schimbicu o alta noua, ci este un bun pe care trebuie sa il pastrezi cel putin la stadiul in care l-ai primit, ne-maivorbind ca trebuie sa ii adaugi un "ce profit" fara de care, Viata nu exista.
Daca ai castiga doar cat sa cumperi benzina, "masina" iti moare in mana (cu pasageri cu tot).
Politicianul este (prin antonomasie) manager. Adica, ori politician, ori manager, totuna e.
Si ca si in exemplu cu muzica, nu se baga in fata doar indivizi care au o asa vocatie, ci si indivizi carora le place conditia la care vocatia ii conduce pe cei ce o au.
In aspectul politic, cea mai eficienta si mai justa forma de selectionare a "managerilor" in mainile carora sane punem propriile noastre vieti, este "alegerea", insumarea tuturor alegerilor si facerea aritmeticei medii, pe principiul, cum ne duce (ca "organism social")  capul asa traim.

No hay comentarios:

Publicar un comentario